Montfort - Sporthal De Koeweide

Geweldig! Na een winterstop van bijna 2 maanden mochten we weer! Normaliter zijn we geen voorstanders van optredens in sporthallen maar de mensen van De UUL van de GRAUWERT, inclusief prins William de eerste, hadden kosten noch moeite gespaard om er een leuke avond van te maken. Toen we omstreeks 19.00 uur de hal binnen kwamen om te soundchecken merkten we al direct dat de hal gelukkig geen "galmkist"was. Hulde voor degene die dat ding gebouwd heeft. Geluidabsorberend plafond en daarbij had de organisatie de hele vloer belegd met tegeltapijt en ook het podium voorzien van vloerbedekking. Bij mijn eerste stappen in de hal klapte ik een paar keer in mijn handen en omdat het niet bleef rondgalmen had ik direct al extra goede zin in het optreden.

Na de soundcheck werd het podium klaargemaakt voor de supportgroep DE BADMÖTSE. En die jongens maakten een leuk stuk muziek, goed verstaanbaar en ook qua repertoire was er niks mis mee. In de tussentijd werden we zelf en onze crew goed verwend door Roger Janssen van WARUNG LEDENG uit Montfort. Accoord, ik wil me niet op politiek glad ijs begeven, niet meer dan normaal dat de tijd van het kolonialisme voorbij was na de Tweede Wereldoorlog, maar ik moet toch bekennen dat aan één kant het toch zonde is dat beide landen, zij en wij, zo ver uit elkaar gegroeid zijn en weet je waarom? Niet om er van alles weg te roven, maar om DE KEUKEN! Aw Mök, wat is die Indonesische Keuken toch wereldklasse! Die kan zich meten met de Italiaanse of de Franse Keuken. Mits er een goede kok achter staat EN ALDUS GESCHIEDDE! Man, wat had die Roger toch heerlijk getoverd, daar was niks bij uit een Suzy Wan blik. Heerlijke rijst, saté in een zeldzaam lekkere saus, kortom laat ik niet alles opnoemen, maar het was klasse. Roger en de rest van je team, hartstikke bedankt!

Tja, en het optreden? Omdat we al een tijd niet hadden opgetreden was het weer even wennen, ik betrapte me erop dat ik bij een paar nummers volledig de draad kwijt was. Prakkezere had ik uitgebreid door een couplet twee keer te laten langskomen en bij Aw Patsje had ik geen flauw benul meer hoe het ook alweer gespeeld moest worden. Maar een kniesoor die daar op let. Eigenlijk niet te geloven om weer een nieuwe generatie JBB-fans te zien verschijnen, de jonge gasten van knap 14 jaar, in groepjes bij elkaar en na enige tijd staan er twee in hun blote pens. Opeens ontstaat er een onbesproken Code "T-Shirt van de pens" en binnen een paar minuten staat iedereen uit dat groepje ineens in zijn blote pens. Ik zie het al gebeuren als zoonlief morgen met een dikke kop aan de ontbijttafel zit en de mam zegt: "En jong , woor 't leuk gister bie Bagge? Ich heb dien boks al in de wesj gedoan want die zoog oet…, ich koos echter dien T-shirt nurges venje, ligk det nog boave op dien kamer?" Tja en lul je daar maar eens uit!

Overigens had ik gehoord dat een hoop leerlingen van het Connect College gemeend hadden om dit optreden te gebruiken voor hun CKV-werkstuk maar door "de CultuurCommissie" c.q. de docent werd dit niet geaccepteerd en nu begint mijn bloeddruk toch in de rode zone van 6bar te komen. Als dit geen cultuur is! Zo'n 800 mensen die zich amuseren, meezingen in hun Mooders-Taal, geen ruzie en vooral meemaken dat zo'n grote groep volk, van 14 jaar tot dik in de 60, ondanks het mosjen, ondanks het per ongeluk iemand zijn bier omstoten, ondanks alle tumult, iedereen totaal verdraagzaam is. Valt iemand op de grond? Gelijk wordt hij door anderen opgeraapt en weer op de pootjes gezet. Als zoiets unieks geen onderdeel schijnt uit te maken van onze Limbo-Cultuur, wat dan wel. Ja een kringgesprek met de opdracht "Doe eens een boom na"of "De Ruisende Zee"? Blijkbaar wordt nog verondersteld dat "Cultuur"alleen maar in schouwburgen voorkomt!

Enfin. Al met al een prachtige avond en dat hadden we eigenlijk ook weer nodig na alle operaties en minder prettige dingen die we vorig jaar personeel meemaakten.

2011, HIE KOMME W'R!!!

Meester Prikkebeen

Henk

Alle foto's van dit optreden op Flickr