Maaseik - Fuego

Wat een apart leuk optreden deze keer weer in Fuego!

A) Komisch, B) zeer nat, C) emotioneel en D) veelbelovend voor de toekomst.

A). Komisch: Net zoals in Nederland zijn er in België in de politiek allerlei mensen die van alles uitvogelen dat niet werkt. Mooiste voorbeeld van deze avond: er is voor een kapitaal apparatuur opgehangen in de Fuego om het geluidsvolume te kunnen monitoren. Waarschijnlijk heb je achter in de zaal dat bord met wisselende reclamebeelden gezien en rechts onderaan kwam steeds in beeld, hoeveel dB geproduceerd werd door de band. Bij “De Mek”hebben wij onze mond gehouden en enkel en alleen de gasten het refrein laten zingen. Resultaat: 106 dB, zonder dat JBB ook maar enig geluid maakte! Tataah! Daar kunnen ze dus wat mee als straks die hele dure operatie geëvalueerd wordt. Feit is dat de Belgische regering de band voorschreef onder de 96 dB te blijven. Dus er is geconstateerd dat dit met het knotsgekke JBB publiek al bij voorbaat een kansloze missie is.

B). Zeer nat: Het bier stond weer 1 cm hoog in de hele zaal en dit nodigde een hoop mensen uit om een nieuwe hype te laten zien. Een combinatie van De Elf StedenTocht en hierbij een dosis Curling. Je weet wel, met van die betonnen parasolvoeten met handvat over het ijs gooien. Je komt aanrennen, laat je op je blote pens op de vloer vallen en glibbert zo een meter of 10 door de zaal. Waarschijnlijk wordt dit fenomeen toegevoegd aan het al jaren gebruikelijk touwtjespringen met aan elkaar geknoopte T-shirts. En voor de Fuego gelt eigenlijk dresscode : rubber laarzen.

C). Emotioneel: Deze week kregen we te horen dat oud crew-lid Pieter Vestjens in zijn slaap was overleden, 28 jaar, daar word je wel even stil van. Het nummer PRAKKEZERE is voor ons, als oude lullen, in de herfst van ons leven, zeer geschikt om een gepaste blik naar binnen en tevens een blik achterom te werpen. Wat me op zo’n moment echt raakt, is dat op het moment dat we het nummer opdroegen aan Pieter, die hele zatte, natte, halfnaakte, met merkstift gemerkte mannen, netjes op een rij staan en een soort saluut brengen aan de jongen die bij onze JBB familie hoorde. En bij het wegsterven van de laatste toon van het afsluitende C – akkoord ik zelfs enkele mensen “Pieter” hoorde roepen. Na 30 jaar Bagge blijf ik me er over verwonderen wat voor geweldig publiek we steeds voor onze neus hebben!

D). Veelbelovend voor de toekomst: Een hoop mensen waren er weer, die het klappen van de bekende JBB-zweep kennen, die alle teksten meezingen, die weten wanneer verwacht wordt wanneer je met je goede broek in de natte zooi op je knieën gaat zitten. Maar er waren ook mensen die het voor de eerste keer meemaakten wat Bagge inhoudt. Voor aan aan het podium had ik al de hele avond een jonge gast gezien die met ongeloof rondkeek naar wat zich allemaal afspeelde in die arena. Halfnaakte jongens, gemerkt met merkstiften, bier, ambiance, hij keek zijn ogen uit en maandag heeft hij echt wat zinnigs te vertellen op school. Als in het kringgesprek gevraagd wordt wat ze zoal gedaan hebben dit weekend, dan zullen wel ettelijke klasgenoten bij opa en oma zijn geweest, of het halve weekend voor de computer gehangen, maar deze Peter uit Stokkem kan zeggen: “Ik was bij de Janse Bagge Bend!” Dan heb je dus echt wat meegemaakt, Bagge is not for Sissy’s heeft hij kunnen ervaren. Aangezien ik aan het eind van het optreden handig door mijn stem heen was heeft Peter me grandioos geholpen door een gedeelte van de vocals van PROEMEVLAAI mee te zingen. Peter bedankt! We zetten je op de reservelijst voor als ik een keertje ziek ben.

Hopelijk is iedereen weer goed en veilig thuisgekomen en hierbij wil ik iedereen, zowel Belg als ‘Ollander bedanken voor de leuke sfeer op deze, voor ons ook speciale, emotionele avond.

Tot Bagges!

Henk

Al jaren maken we de Fuego onveilig en steeds was daar Koen die het hele zaakje regelde. Koen gaat deze baan binnenkort verlaten en JBB was zijn laatste optreden. Veel succes vriend en bedankt voor alle leuke optredens in de Fuego!